19.6 C
New York
Sunday, June 4, 2023

Buy now

Trupi gjykues thotë se ka ftuar ZPS-në që t’i ngushtojë akuzat në rastin e Thaçit e të tjerëve

Në vendimin e marrë lidhur me kërkesën e mbrojtjes së Hashim Thaçit, ku është kërkuar që trupi gjykues të ftojë Zyrën e Prokurorit të Specializuar (ZPS) që të ngushtojë shtrirjen kohore të aktakuzës, në jo më vonë se 20 qershori i vitit 1999, trupi gjykues ka thënë se kohët e fundit ka ftuar ZPS-në që t’i ngushtojë akuzat në aktakuzë, në përputhje me rregullën 118(1)(b).

Prandaj, në vendim thuhet se Paneli e konsideron kërkesën e parë të diskutueshme. Ftesën që prokuroria të ngushtojë akuzat në aktakuzë, thuhet se gjykata e ka bërë në konferencën e 15 shkurtit, raporton “Betimi për Drejtësi”.

Tutje, në vendim thuhet se asnjë nga bazat ligjore të avancuara nga mbrojtja dhe/ose e disponueshme sipas Rregullave nuk do të zbatohej këtu për të dhënë lehtësimin e kërkuar.

Sipas trupit gjykues, për më tepër, trupi gjykues rikujton se në vendimin e parë konfirmues, gjyqtari i procedurës paraprake, pasi kishte shqyrtuar materialet përkatëse mbështetëse, konstatoi se ZPS-ja kishte krijuar dyshime të bazuara se i Akuzuari kishte kryer ose marrë pjesë në kryerjen e krimeve të luftës dhe krimet kundër njerëzimit nga të paktën marsi 1998 deri në shtator 1999.

“Duke kujtuar se e drejta ndërkombëtare humanitare zbatohet përtej ndërprerjes së armiqësive, derisa të arrihet një mungesë e qëndrueshme e konfrontimeve të armatosura, gjyqtari i procedurës paraprake konstatoi më tej se ekziston një dyshim i bazuar mirë se, të paktën nga marsi 1998 deri më afërsisht më 16 shtator 1999, një jo -Konflikti i armatosur ndërkombëtar ka ekzistuar në Kosovë në kuptim të nenit 14(2) ndërmjet forcave serbe dhe UÇK-së”, thuhet në vendim.

Vendimi thotë se gjyqtari i procedurës paraprake gjithashtu konstatoi se ekziston një dyshim i bazuar se, së paku nga marsi 1998 deri në shtator 1999, ka pasur një sulm të gjerë ose sistematik kundër një popullsie civile në Kosovë dhe Shqipërinë veriore në kuptim të nenit 13.39 në Vendimin e dytë konfirmues, gjyqtari i procedurës paraprake rikujtoi këto gjetje dhe hodhi poshtë argumentet e mbrojtjes Veseli lidhur me ekzistimin e një konflikti të armatosur, duke konsideruar se ato përbënin një përpjekje për të anashkaluar kornizën ligjore të DhSK-së.

“Edhe duke supozuar se kuadri ligjor i DhSK-së ofronte një rrugë procedurale për të rishqyrtuar këto çështje në fazën aktuale të procedurës, provat relevante për pretendimet e mësipërme ende nuk janë vendosur para Panelit. Në lidhje me këtë, Paneli thekson se: (i) çështja (ligjore) nëse ka ekzistuar apo jo një konflikt i armatosur në Kosovë pas datës 20 qershor 1999 (dhe së paku deri në shtator 1999) varet nga gjetjet faktike; dhe (ii) gjetjet e tilla mund të bëhen nga Paneli vetëm pasi të ketë ekzaminuar siç duhet të gjitha provat e ofruara gjatë gjykimit. Për më tepër, Paneli vëren se: (i) në pajtim me nenin 7, krimet e kryera pas qershorit 1999 ende bien nën juridiksionin e kohor të DhSK-së; dhe (ii) nëse vërtetohet, mund të përbëjnë krime kundër njerëzimit”, thotë vendimi i trupit gjykues.

Sipas vendimit, në dritën e sa më sipër, Kolegji nuk është i bindur se e drejta e të akuzuarit për një gjykim të drejtë dhe të shpejtë do të kërkonte një ngushtim të akuzave, ose se kjo e drejtë do të shkelej nëse akuzat nuk ngushtohen në këtë fazë. Në lidhje me këtë, Paneli thuhet se rikujton se pasi të mbyllet rasti i ZPS-së, mbrojtja, nëse dëshiron, mund të paraqesë një mocion për të hedhur poshtë një ose të gjitha akuzat në aktakuzë, në përputhje me Rregullën 130.

“Duke pasur parasysh sa më sipër, Paneli konstaton se Kërkesa e Dytë dhe e Tretë janë të parakohshme (në lidhje me mbështetjen e Mbrojtjes së Thaçit në Rregullën 130) dhe përndryshe pa baza ligjore të vlefshme (në të gjitha aspektet tjera) në këtë fazë të procedurës”, thuhet në vendim.

Ndryshe, Zyra e Prokurorit të Specializuar, më 30 shtator 2022 ka dorëzuar aktakuzën e konfirmuar të ndryshuar ndaj Hashim Thaçit, Kadri Veselit, Jakup Krasniqit dhe Rexhep Selimit, e cila përbëhet nga dhjetë pika me akuza, ku këta të fundit ngarkohen për krime lufte e krime kundër njerëzimit.

Më 29 prill 2022, Zyra e Prokurorit të Specializuar kishte dorëzuar një aktakuzë të ndryshuar ndaj Hashim Thaçit, Kadri Veselit, Rexhep Selimit e Jakup Krasniqit, ku pretendohet se katër të akuzuarit kanë kryer krime lufte edhe në Gjilan, Budakovë e Semetishtë.

Më 9 nëntor të vitit 2020, në paraqitjet e tyre të para, Jakup Krasniqi e Hashim Thaçi janë deklaruar të pafajshëm për akuzat që u vihen në barrë. Njëjtë është deklaruar edhe Veseli në paraqitjen e tij më 10 nëntor, sikurse edhe Rexhep Selimi më 11 nëntor.

Aktakuza ndaj Hashim Thaçit, Kadri Veselit, Rexhep Selimit dhe Jakup Krasniqit është konfirmuar më 26 tetor 2020.

<p>The post Trupi gjykues thotë se ka ftuar ZPS-në që t’i ngushtojë akuzat në rastin e Thaçit e të tjerëve first appeared on Gazeta Online Reporteri.net.</p>

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
3,795FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles

Generated by Feedzy